Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ

Αχαϊκή Συμπολιτεία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Χάρτης της αρχαίας Αχαΐας
Η Αχαϊκή Συμπολιτεία υπήρξε ομοσπονδία της αρχαιότητας. Ιδρύθηκε το 280 π.Χ. από πόλεις της Αχαΐας και βάση της αποτέλεσε μια παλαιότερη ομοσπονδία, του 8ου αιώνα π.Χ. Ενισχύθηκε με την προσχώρηση της Σικυώνας, του σημερινού Κιάτου. Διαλύθηκε το 146 π.Χ., όταν η Πελοπόννησος υποτάχθηκε στους Ρωμαίους.

Πίνακας περιεχομένων

[Απόκρυψη]

[Επεξεργασία] Πόλεις

Οι πρώτες πόλεις που δημιούργησαν την Ομοσπονδία αυτή ήταν οι:
Σύντομα εισήλθαν και άλλες πόλεις στη Συμπολιτεία.

[Επεξεργασία] Διοίκηση

Στην αρχή διοικητές της Συμπολιτείας ήταν δύο στρατηγοί. Το 253 π.Χ. η εξουσία πέρασε σε έναν στρατηγό, έναν ίππαρχο , έναν ναύαρχο και επίσης σε ένα δεκαμελές συμβούλιο (οι ονομαζόμενοι «πρόβουλοι» ή «δημιουργοί»). Τα μέλη αυτού του συμβουλίου εκπροσωπούσαν τις 10 ομόσπονδες πόλεις. Η έγκριση των αποφάσεων γινόταν σε κοινή σύνοδο των Αχαιών, στο Αίγιο.
Για πολλά χρόνια, πρωταγωνιστικό ρόλο στη Συμπολιτεία διαδραμάτισε ο Άρατος. Επί σχεδόν 30 χρόνια εκλεγόταν συνεχώς στρατηγός και συνετέλεσε στην ενίσχυση της Συμπολιτείας, με την προσχώρηση σε αυτήν των Μεγάρων, του Άργους και της Κορίνθου. Το 226 π.Χ. ηττήθηκε στη Δύμη από τον Κλεομένη της Σπάρτης. Συνεπεία της ήττας αυτής, ο Άρατος ζήτησε τη βοήθεια των Μακεδόνων. Έτσι, οι τελευταίοι , με αρχηγό τον Αντίγονο Δώσωνα νίκησαν τους Σπαρτιάτες στη Μάχη της Σελλασίας, το 222 π.Χ. Στη συνέχεια ολόκληρη η Πελοπόννησος εντάχθηκε στην Αχαϊκή Συμπολιτεία
Έπειτα από το θάνατο του Άρατου (213 π.Χ.) ο διάδοχός του, Φιλοποίμην ο Μεγαλοπολίτης κατάφερε να ενταχθεί και η Σπάρτη στη Συμπολιτεία. Ωστόσο, οι Ρωμαίοι υποκίνησαν τους Μεσσήνιους σε επανάσταση και τελικά ο Φιλοποίμην καταδικάστηκε σε θάνατο.

[Επεξεργασία] Διάλυση

Το 146 π.Χ. οι Ρωμαίοι κέρδισαν τον Κριτόλαο στη Σκάρφεια και έπειτα το διάδοχό του, Δίαιο στη Λευκόπετρα. Αυτό επέφερε και τη διάλυση της Συμπολιτείας, καθώς η Πελοπόννησος υποτάχθηκε στους Ρωμαίους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου