Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΡΧΙΑ (1830 μ.Χ. ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ):




3/02/1830 μ.Χ.: Με το πρωτόκολλο του Λονδίνου αναγνωρίζεται επισήμως το Ελληνικό κράτος, που περιλαμβάνει την Πελοπόννησο, την Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια και τις Κυκλάδες. Προστάτιδες δυνάμεις ορίζονται η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία. Ορίζεται επίσης το πολίτευμα της Ελλάδος, που είναι η κληρονομική μοναρχία. Οι τρεις προστάτιδες δυνάμεις προτείνουν τον θρόνο της Ελλάδος στον Λεοπόλδο του Sachsen Coburg, ο οποίος όμως τον αρνήθηκε και προτίμησε να γίνει βασιλεύς στο νεο'ι'δρυθέν Βέλγιο.
15/07/1831 μ.Χ.: Ναυμαχία του Πόρου. Διάφοροι αδίστακτοι Έλληνες που είχαν πλουτίσει επί τουρκοκρατίας, θεωρούν ότι δικαιούνται να εξαργυρώσουν την προσφορά τους στην πατρίδα με προσωπικά οφέλη. Επιτίθενται με τον γνωστό Ανδρέα Μιαούλη και καταλαμβάνουν τον ναύσταθμο του Ελληνικού στόλου στον Πόρο. Πυρπολούν την φρεγάτα "Ελλάς" και την κορβέτα "Έλλη" αλλά δεν ολοκληρώνουν την καταστροφή, διότι καταφέρνει και τους αναχαιτίζει ο ναύαρχος του Ελληνικού στόλου Κωνσταντίνος Κανάρης.
27/11/1831 μ.Χ.: Δολοφονείται ο Καποδίστριας, έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος στο Ναύπλιο, από τους Κωνσταντίνο και Γεώργιο Μαυρομιχάλη. Ακολουθεί απερίγραπτο πολιτικό χάος. Οι προστάτιδες δυνάμεις συνειδητοποιούν ότι ο μόνος που μπορεί να προστατεύσει τους Έλληνες από την καταστροφική τους μανία, είναι ένας ξένος βασιλεύς.
1832 μ.Χ.: Κανείς βασιλεύς δεν είναι διατεθειμένος να ρισκάρει ανεβαίνοντας στον  θρόνο της Ελλάδος, που μοιάζει με μπαρούτι έτοιμο να εκραγεί. Εν τέλει, δέχεται ο πρίγκιψ της Βαυαρίας Όθων, παρά το νεαρόν της ηλικίας του. Όταν στέφεται βασιλεύς είναι μόλις 17 ετών.
1832 μ.Χ.: Γεννάται στο Ναύπλιο ο Χαρίλαος Τρικούπης, εις εκ των μεγαλυτέρων Ελλήνων πολιτικών.
1833-1862 μ.Χ. περίοδος βασιλείας του Όθωνος
1834 μ.Χ.: Μεταφέρεται η πρωτεύουσα της Ελλάδος από το Ναύπλιο στην Αθήνα.
1858 μ.Χ.: Ένας καταστροφικός σεισμός ισοπεδώνει την Κόρινθο.
1862 μ.Χ.: Δυσαρεστημένοι από την αυταρχική εξουσία του Όθωνος και τις λανθασμένες πολιτικές επιλογές του, οι Έλληνες επαναστατούν και διώχνουν με την βία τον Όθωνα, ο οποίος επιστρέφει στην Βαυαρία όπου πεθαίνει 5 χρόνια αργότερα.
1863 μ.Χ.: Ο άδειος θρόνος του Βασιλείου της Ελλάδος προσφέρεται σε κάθε ενδιαφερόμενο, αλλά κανείς Ευρωπαίος ευγενής δεν ενδιαφέρεται. Μετά από μεγάλη προσπάθεια πείσθηκε από τις μεγάλες δυνάμεις ο Δανός πρίγκιψ Γεώργιος-Γουλιέλμος Γλύξμπουργκ, ο οποίος στέφεται βασιλεύς της Ελλάδος με το όνομα Γεώργιος Α' σε ηλικία 17 ετών, όπως και ο προκάτοχός του.
1876 μ.Χ.: Ένας ερασιτέχνης πλην εμπνευσμένος Γερμανός αρχαιολόγος, ο Ερρίκος Σλήμαν, πραγματοποιεί ανασκαφές στις Μυκήνες και φέρνει στο φως τον Μυκηνα'ι'κό πολιτισμό και τα αριστουργήματά του.
1910 μ.Χ.: Ο Βενιζέλος στέφεται πρωθυπουργός της Ελλάδος. Ευφυέστατος πολιτικός και διπλωμάτης, εργάζεται προσεκτικά προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης των υπολοίπων Ελληνικών εδαφών στην Θετταλία, την Ήπειρο, την Μακεδονία, την Θράκη, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Ενισχύει σιωπηλά πλην όμως πολύ αποτελεσματικά την στρατιωτική ισχύ της Ελλάδος και όταν πλέον αισθάνεται έτοιμος, κηρύττει τον πόλεμο στην Τουρκία.
1912-1913 μ.Χ.: Πρώτος Βαλκανικός Πόλεμος. Η Ελλάς συμμαχεί με την Βουλγαρία και την Σερβία. Οι σύμμαχοι επιτίθενται στην εξασθενημένη οθωμανική αυτοκρατορία, διαλύουν κάθε αντίσταση και απελευθερώνουν σημαντικά εδάφη τους.
1913 μ.Χ.: Δεύτερος Βαλκανικός Πόλεμος. Αυτή την φορά συμμαχούν οι Έλληνες με τους Σέρβους εναντίον των Βουλγάρων, που επιμένουν να κατέχουν σερβικές και Ελληνικές περιοχές.  Με την Συνθήκη του Βουκουρεστίου, η Μακεδονία, που απελευθερώθηκε από τον Ελληνικό στρατό ενώνεται οριστικώς και αμετακλήτως με την Ελλάδα.
1916 μ.Χ.: Εθνικός διχασμός. Η μισή Ελλάς υπό τον βασιλέα Κωνσταντίνο επιμένει να ταχθεί με τις δυνάμεις του Άξονος, η άλλη μισή υπό τον Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο μπαίνει στον Ά Παγκόσμιο πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων και συμβάλλει οριστικά στην ήττα των Γερμανοβουλγάρων στο Μακεδονικό μέτωπο. Το κέρδος της Ελλάδος μετά τον πόλεμο ήταν η προσάρτηση της Θράκης και ενός μεγάλου τμήματος γης γύρω από την πόλη της Σμύρνης στα Μικρασιατικά παράλια, που κατοχυρώθηκαν στην Ελλάδα με την Συνθήκη των Σεβρών του 1920.
1917 μ.Χ.: Ο βασιλεύς Κωνσταντίνος απομακρύνεται από τον θρόνο.
1920 μ.Χ.: Ο Βενιζέλος χάνει τις εκλογές και επανέρχεται ο βασιλεύς Κωνσταντίνος, ο οποίος απεδείχθη ο πιο ανίκανος βασιλεύς της νεότερης Ιστορίας της Ελλάδος.
1921-1922 μ.Χ.: Μικρασιατική Καταστροφή. Μπροστά στο δίλημμα "απελευθέρωση όλων των Ελληνικών περιοχών της Ασίας ή άμυνα γύρω από την Σμύρνη", οι Έλληνες διάλεξαν την δεύτερη επιλογή και δυστυχώς αυτό οδήγησε στη Μικρασιατική καταστροφή. Δεκαπέντε μήνες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων και ύστερα από σημαντικές νίκες των Ελλήνων, το μέτωπο κατέρρευσε και ο Ελληνικός στρατός υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το όνειρο της Μεγάλης Ελλάδος και την Μικρά Ασία. Οι σφαγές και καταστροφές που προκάλεσαν οι Τούρκοι όταν μπήκαν στην Σμύρνη και την πυρπόλησαν, οι πάνω από 3.000 νεκροί και οι 1.500.000 πρόσφυγες και βέβαια, η απώλεια των εδαφών της Μικράς Ασίας που υπήρξε κοιτίδα του Ελληνισμού, είναι ο απολογισμός μιας από τις μεγαλύτερες εθνικές συμφορές των Ελλήνων.
1922-1940 μ.Χ.: Περίοδος πολιτικής αστάθειας πέραν πάσης περιγραφής. Οι μηχανορραφίες, προδοσίες, τα συγκρουόμενα συμφέροντα και οι βίαιες ανακατατάξεις είναι σε ημερησία διάταξη.
1936 μ.Χ.: Πραξικόπημα του Ιωάννη Μεταξά.
1940 μ.Χ.: Ο δικτάτωρ Ι. Μεταξάς, παρότι φιλογερμανός, βροντοφωνάζει-και μαζί με αυτόν όλοι οι Έλληνες- το αποφασιστικό ΟΧΙ στον Μουσολίνι και στους Ιταλούς που επιτίθενται στην Ελλάδα. Στα χρόνια που προηγήθηκαν, ο Μεταξάς είχε αναβαθμίσει τον Ελληνικό στρατό και στρατιωτικό εξοπλισμό, με αποτέλεσμα τα παληκάρια της Ελλάδος, πολεμώντας λυσσωδώς για κάθε τετραγωνικό εκατοστό της αγαπημένης τους πατρίδος, να στείλουν τους Ιταλούς πίσω στην πατρίδα τους αφού προηγουμένως υπέστησαν πανωλεθρία σχεδόν σε κάθε μάχη. Οι Ιταλοί επέστρεψαν στην χώρα τους ταπεινωμένοι και απογοητευμένοι.
1941 μ.Χ.: Οι Ναζί αναλαμβάνουν να κάνουν την δουλειά που δεν μπόρεσαν οι Ιταλοί σύμμαχοί τους. Η Ελλάς βρίσκεται υπό γερμανική κατοχή.
1941-1944 μ.Χ.: Χειρότεροι και από τους ίδιους τους κατακτητές αποδεικνύονται οι Έλληνες συνεργάτες τους, που οδηγούν στο εκτελεστικό απόσπασμα όσους συμπατριώτες τους δεν συμπαθούν, οδηγούν τους κατακτητές οι οποίοι καίνε τα σπίτια και τα χωριά των Ελλήνων και επιδίδονται σε κάθε είδους βαρβαρότητα με μεγάλη ευκολία. Οι πατριώτες Έλληνες καταφεύγουν στα βουνά όπου συγκροτούν αντάρτικες ομάδες, η πιο σπουδαία εκ των οποίων ήταν ο ΕΛΑΣ, που ήταν το στρατιωτικό σκέλος της κεντρο-αριστερής οργάνωσης ΕΑΜ. Ο Τα'ύ'γετος ήταν ένα από τα σημαντικότερα ορμητήρια των ανταρτών της Πελοποννήσου.
Δεκ. 1943 μ.Χ.: Η σφαγή των Καλαβρύτων, ένα από τα χειρότερα εγκλήματα των ανθρωποειδών Γερμανών Ναζί. Ύστερα από επίθεση των ανταρτών εναντίον γερμανικής φάλαγγας, οι Γερμανοί περικυκλώνουν τα Καλάβρυτα, συγκεντρώνουν όλους τους άνδρες του χωριού, σύνολικά 800 άτομα, και τους εκτελούν ομαδικώς έξω από το χωριό. Τα γυναικόπαιδα που τα κρατούσαν στο σχολείο του χωριού για να τα εκτελέσουν στην συνέχεια,γλίτωσαν την τελευταία στιγμή χάρη στην μεγαλοψυχία ενός Αυστριακού φρουρού που τα άφησε να φύγουν, πράξη για την οποία εκτελέσθηκε.
1944 μ.Χ.: Υψώνεται η Γαλανόλευκη στην ελεύθερη πάλι Ελλάδα.
1945-1949 μ.Χ.: Εμφύλιος σπαραγμός. Οι αριστεροί αντάρτες προσπαθούν να καταλάβουν την εξουσία με την μέθοδο του ένοπλου αγώνος. Ο εθνικός στρατός με την βοήθεια των Άγγλων είναι ο τελικός νικητής.
1950-1967 μ.Χ.: Περίοδος πολιτικής αστάθειας και εθνικού διχασμού, με ανελέητες διώξεις κατά των κομμουνιστών και των συγγενών τους.
1951 μ.Χ.: Η Ελλάς γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ.
1967-1974 μ.Χ.: Δικτατορία των Συνταγματαρχών, με πρωταγωνιστή τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, έναν αξιωματικό που διέγνωσε ότι η Ελλάς ασθενεί και πρέπει να επιβληθεί η τάξη. Όμως, παρά τα κάποια οφέλη, η περίοδος αυτή χαρακτηριζόταν από τρομοκρατία, αστυνομοκρατία, φαυλοκρατία και διεθνούς απομονώσεως της Ελλάδος.
1974 μ.Χ.: Εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, που εξακολουθούν έως και τις μέρες μας να κατέχουν σχεδόν το ήμισυ της Κύπρου με τα ψευδοκράτος των Τούρκων πολιτικών, ενάντια σε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου.
17/11/1973 μ.Χ.: Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου. 
1974 μ.Χ.: Πτώση της Χούντας και επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή μετά την αυτοεξορία του στο Παρίσι. Το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία σχηματίζει κυβέρνηση. Με δημοψήφισμα ο Ελληνικός λαός αποφασίζει την κατάργηση της βασιλείας. Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα, με το οποίο ορίζεται ότι το πολίτευμα της Ελλάδος είναι η Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.
1981 μ.Χ: Η Ελλάς γίνεται πλήρες μέλος της Ευροπα'ι'κής Οικονομικής Κοινότητος.
1/01/2002 μ.Χ.: Νομισματική ενοποίηση. Οι χώρες της Ευρωπα'ι'κής Ένωσης (πρώην ΕΟΚ) θέτουν σε κυκλοφορία το κοινό τους νόμισμα, το Ευρώ, και καταργούν τα εθνικά τους νομίσματα.
Αυγ. 2004 μ.Χ.: Το Ρίο και το Αντίρριο που πριν από 500.000 χρόνια ήταν ενωμένα με ξηρά, ξαναενώνονται με την εντυπωσιακή γέφυρα Χαριλάου Τρικούπη, μήκους 2,5 χιλιομέτρων , η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα του κόσμου, η οποία αποκαθιστά και οδικώς την Πελοπόννησο με την Δυτική Ελλάδα.
Σήμερα, 2011 μ.Χ.: Η Ελλάς βρίσκεται σε κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό και ηθικό αδιέξοδο. Οι ξένες δυνάμεις πασχίζουν να μας κάνουν να χάσουμε την εθνική μας ταυτότητα. Το χειρότερο είναι πως πολλοί Συνέλληνες υποκύπτουν στην πλύση εγκεφάλου τους, ευχαρίστως... Ένα θαύμα ΜΕ ΗΓΕΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΟ περιμένουμε να μας σώσει. Και θα έλθει... ΈΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ! (εν καιρώ εγγεί)....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου