Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ- ΡΩΜΑΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ


ΡΩΜΑ'Ι'ΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (146 π.Χ.-395 μ.Χ.):

Η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάς, η Θετταλία, η Ήπειρος και τα νησιά του Ιονίου υπάγονται στην νέα ρωμα'ι'κή επαρχία, την επαρχία της Αχα'ί'ας. Πρωτεύουσα αυτής της επαρχίας γίνεται η Κόρινθος, η οποία ανοικοδομείται και εποικίζεται από τους Ρωμαίους. Η Σπάρτη, που δεν συμμετείχε στην Αχα'ι'κή Συμπολιτεία και τήρησε φιλορωμα'ι'κή στάση, διατήρησε την ανεξαρτησία της, όπως και η Μεσσηνία και οι περισσότερες Αρκαδικές πόλεις. Ελεύθερη παρέμεινε και η Σικυώνα, η οποία ανέλαβε μετά την καταστροφή της Κορίνθου την διοργάνωση των Ισθμίων. Ανασυγκροτείται επίσης και η Αχα'ι'κή Συμπολιτεία, αποκλειστικά με πόλεις της Αχα'ί'ας, ως σύμμαχος πλέον των Ρωμαίων. Οι πόλεις της Αργολίδος συγκροτούν το δικό τους Κοινό, που βρίσκεται και αυτό υπό την εποπτεία των Ρωμαίων. Εικοσιτρεις Δωρικές πόλεις της Λακωνίας ενώθηκαν και αυτές μεταξύ τους και σχημάτισαν το Κοινό των Λακεδαιμονίων.
Ο Λεύκιος Μόμμιος εγκαθιστά άρχοντες στις πόλεις της Πελοποννήσου τους πλουσιότερους πολίτες, και έτσι αναβιώνει και αποκτά ισχυρά ερείσματα η αριστοκρατία του πλούτου. Το εμπόριο της Πελοποννήσου ενισχύεται με την εγκατάσταση Ρωμαίων εμπόρων οι οποίοι διακινούν τα καλύτερα προ'ι'όντα  που παράγει η Πελοπόννησος: ελιές και λάδι από την Σικυώνα, άλογα και αιγοπρόβατα από την Λακωνία, σίδηρο από το λατομείο του Ταινάρου, υφάσματα από την Πάτρα, σιτάρι από τον έυφορο κάμπο της Μεσσηνίας.
Οι Πανελλήνιοι αγώνες (Ολυμπιακοί, Ίσθμια, Νέμεια) γίνονται τώρα οικουμενικοί και αποκτούν την μέγιστη αίγλη τους με την συμμετοχή αθλητών και καλλιτεχνών από τα πέρατα της οικουμένης αλλά και πολλών Ρωμαίων αυτοκρατόρων αυτοπροσώπως.
Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες επέδειξαν μια ειλικρινή και βαθειά εκτίμηση για τον Ελληνικό πολιτισμό. Τα πρώτα χρόνια βεβαίως άρπαξαν τους Ελληνικούς καλλιτεχνικούς θησαυρούς και τους έστελναν στην Ρώμη, αλλά από την πρώτη στιγμή ενίσχυσαν τις τέχνες, κόσμησαν τα ιερά και ίδρυσαν πολλά καινούρια, εμφύσησαν ζωή σε παρηκμασμένες πόλεις, έχτισαν μεγαλόπρεπα μνημεία και δημόσια κτήρια, εκτέλεσαν δημόσια έργα (υδραγωγεία, λιμένες, δρόμους κ.λπ.) που έδωσαν νέα πνοή στην Ελλάδα. Παρ' όλα αυτά η βαρειά φορολογία, η κακοδιοίκηση, η διαφθορά και η αδιάκοπη λαφυραγωγία αποδυνάμωσαν στο τέλος την Πελοπόννησο.
22 π.Χ.: Ιδρύεται το Κοινό των Ελευθερολακώνων, ουσιαστικά μετονομασία του Κοινού των Λακεδαιμονίων, με μέλη 23 πόλεις της Λακωνίας, παραλιακές οι περισσότερες. Επιβίωσε έως τον 3ο αιώνα μ.Χ..
2 π.Χ.: Η Κόρινθος αναλαμβάνει και πάλι την διοργάνωση των Ισθμίων, που από την καταστροφή της το 146 π.Χ. έως τότε τους είχε αναλάβει η Σικυώνα.
49-54 μ.Χ.: Ο Απόστολος Παύλος κηρύττει τον Χριστιανισμό στην Κόρινθο και σε άλλες Ελληνικές πόλεις.
67 μ.Χ.: Ο πλέον φαιδρός Ρωμαίος αυτοκράτωρ Νέρων, παίρνει ένα χρυσό φτυάρι και κάνει την αρχή για την διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου. Μετά αποχωρεί και συνεχίζουν περίπου 3.000 αλυσοδεμένοι δούλοι, οι οποίοι σταματούν και αυτοί μετά από λίγο.
περ. 170 μ.Χ.: Ο περιηγητής Παυσανίας γράφει για το δεκάτομο έργο "ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ", το σπουδαιότερο ταξιδιωτικό και αρχαιολογικό οδηγό της Ελλάδος, ευρύτατα διαδεδομένο και σε χρήση μέχρι και τα τέλη του 19ου αιώνος.
267 μ.Χ.: Ένας λαός που ζει σε ημιάγρια κατάσταση στην περιοχή της σημερινής Γερμανίας, οι Έρουλοι, κατηφορίζει μέχρι την Πελοπόννησο, όπου επικρατεί και λεηλατεί τα πάντα στο πέρασμά του. Η Κόρινθος γνωρίζει την δεύτερη ολοκληρωτική καταστροφή στην ιστορία της, η Σπάρτη και το Άργος γίνονται αγνώριστες. Τελικά οι βάρβαροι αναχαιτίζονται έξω από την Ολυμπία.
323-330 μ.Χ.: Ο αυτοκράτωρ Μέγας Κωνσταντίνος χτίζει την Κωνσταντινούπολη, την "δεύτερη Ρώμη", όπως την χαρακτηρίζει ο ίδιος. Χωρίς κοσμογονικές αναταραχές, μια νέα αυτοκρατορία γεννιέται στην Ανατολή, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η οποία διαδέχεται την παρακμάζουσα Ρωμα'ι'κή Αυτοκρατορία της Δύσης. Ο Χριστιανισμός, η νέα θρησκεία που εκτόπισε την αρχαία Ελληνική θρησκεία και η Ελληνική γλώσσα, συνιστούν τα δυο βασικά συνεκτικά στοιχεία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η οποία αποτελεί την ιστορική αφετηρία της νεότερης Ελλάδος.
361-363 μ.Χ.: Αυτοκράτωρ στέφεται ο Ιουλιανός, που ονομάσθηκε Παραβάτης λόγω της προσπάθειάς του να αποκαταστήσει την αρχαιοελληνική θρησκεία.
375 μ.Χ.: Ένας τρομακτικός σεισμός προκαλεί μεγάλες καταστροφές σε όλη την Πελοπόννησο.
395 μ.Χ.: Μετά τον θάνατο του αυτοκράτορος Θεοδοσίου, η Ρωμα'ι'κή αυτοκρατορία χωρίζεται οριστικά σε Ανατολική με αυτοκράτορα τον Αρκάδιο και Δυτική με αυτοκράτορα τον Ονώριο. Ο Αλάριχος και οι Βησιγότθοι του, μια βαρβαρική γερμανική φυλή, που υπηρετούσαν ως μισθοφόροι των Ρωμαίων, επωφελούνται από την αναστάτωση και λεηλατούν ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου