Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Ο ένας με όραμα την Ελλάδα, ο άλλος την παγκοσμιοποίηση...

Ο ένας με όραμα την Ελλάδα, ο άλλος την παγκοσμιοποίηση...


Ο κ. Παπανδρέου ζήλεψε προφανώς την ετήσια σύνοδο των πρέσβεων της Τουρκίας στο Ερζερούμ, όπου είχε παραβρεθεί και είχε μιλήσει και ο ίδιος και έκανε κάτι παρόμοιο προχθές, όπου μίλησε σε ειδική ημερίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, στους Έλληνες πρέσβεις.

Κατά την ομιλία του όμως, ο κ. Παπανδρέου επέστησε την προσοχή στους Έλληνες πρέσβεις (ουσιαστικά τους έδωσε εντολή) στο ότι...
το αίτημα της εποχής μας είναι η παγκόσμια διακυβέρνηση. Με λίγα λόγια δηλαδή τους είπε ότι, το αίτημα της εποχής δεν είναι, πάνω απ' όλα, η Ελλάδα και τα προβλήματά της, αλλά πάνω απ’ όλα είναι η παγκόσμια διακυβέρνηση και μετά έπονται όλα τα υπόλοιπα. 

Εδώ ακριβώς είναι η μεγάλη διαφορά μεταξύ πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Σαμαράς μόλις χθες κατέθεσε 31 προτάσεις για αλλαγές στο πολίτευμα της χώρας δείχνοντας σαφώς ότι εκείνο που τον απασχολεί είναι η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός και τα εσωτερικά της χώρας, τα οποία και βάζει σε πρώτη μοίρα;. Αντίθετα ο κ. Παπανδρέου, όπως ο ίδιος δημόσια ομολογεί,  εργάζεται με γνώμονα τα διεθνή συμφέροντα μιας παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας.

Εμείς μόνο ένα πράγμα θέλουμε να προσθέσουμε. Δεν βλέπει άραγε ο κ. Παπανδρέου ότι ακόμα και μέσα στην ΕΕ όπου υπάρχει μια κεντρικά κατευθυνόμενη οικονομία με ενιαίο νόμισμα, αυτό δούλεψε υπέρ των ισχυρών που δημιούργησαν πλεονάσματα, σε βάρος των αδυνάτων που εμφάνισαν ελλείμματα;

Αν αυτή τη στιγμή λοιπόν, γινόταν μια παγκοσμιοποιημένη κεντρικά κατευθυνόμενη οικονομία, δεν αντιλαμβάνεται άραγε ότι αυτό θα λειτουργούσε υπέρ των ισχυρών χωρών και κυρίως υπέρ των ΗΠΑ, που ψάχνουν τρόπο να εξάγουν το δικό τους οικονομικό πρόβλημα;;

Δεν το σκέφτεται αυτό;;;

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Μανιάτης ο Μέγας Ναπολέων Βοναπάρτης (Καλόμερος);

Μανιάτης ο Μέγας Ναπολέων Βοναπάρτης (Καλόμερος);

ΝΟΝΑ-ΠΑΡΤΕ = ΚΑΛΟ ΜΕΡΟΣ «ΚΑΛΟΜΕΡΟΣ»
Γράφει ο Ιερέας Νικόλαος Στεφανόπουλος, τον Αύγουστο του 1738
«Και εμπήκαν 430 Στεφανόπουλοι, οι πλέον διαλεχτοί και άξιοι συν τοις συμβίαις και τα τέκνα αυτών και πήραν μαζί τους και μερικές φαμελιές, 300 άτομα από άλλα χωρία, το όλον εφτακόσιες τριάντα ψυχές (730)»
Σήμερα στο Καργκέζε υπάρχουν ελληνικές οδοί και ξενοδοχεία με ελληνικά ονόματα.
Rue de Grece = Οδός Ελλάς
Rue de Magne = Οδός Μάνης
Rue de Vitylo = Οδός Βοίτυλο

Η δε εκκλησία κάθε Κυριακή ψάλλει τη λειτουργία στην ελληνική γλώσσα.
Τι λέει η παράδοση και τα επίσημα απομνημονεύματα για την ελληνική καταγωγή του Μεγάλου Ναπολέοντα;
Η παράδοση αυτή, χωρίς ιστορικά να έχει εξακριβωθεί, δεν ξεκίνησε από την Ελλάδα. Είναι παράδοση, η οποία ξεκίνησε από την Κορσική και τη Γαλλία και μετέπειτα διαδόθηκε και στην Ελλάδα. Παραθέτω ορισμένα στοιχεία αποκαλυπτικά της παράδοσης αυτής. Στα χρόνια 1731-1775 που οι Μανιάτες ξεριζωμένοι από την Παόμια ζουν στο Αιάκειο, πρωτεύουσα της Κορσικής, γεννιέται και ανδρώνεται ο Μέγας Ναπολέων. Το σπίτι του βρίσκεται στην ελληνική γειτονιά του Αιακείου και ο πατέρας του Κάρολος Βοναπάρτης έχει πολύ στενή φιλία με την οικογένεια της Πανώριας Στεφανοπούλου. Ο ίδιος πεθαίνει στα χέρια της Πανώριας. Η Λάουρα Στεφανοπούλου-Ζενότ, δούκισσα Ντ’ Αμπραντές, θυγατέρα της Πανώριας και σύζυγος του υπασπιστή του Μεγάλου Ναπολέοντα στα απομνημονεύματά της, που δημοσιεύτηκαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στη Γαλλία, τα οποία ουδέποτε διέψευσε ο Μέγας Ναπολέων και τα οποία είχαν πολύ μεγάλη κυκλοφορία στη Γαλλία, αναφερόμενη στην Ελληνική καταγωγή του Μεγάλου Ναπολέοντα, γράφει χαρακτηριστικά:

«Στο σπίτι του Βοναπάρτη μιλούσαμε ελληνικά με τον πατέρα του Μεγάλου Ναπολέοντα. Πρόγονος του Βοναπάρτη ανήκε στη γενιά των Στεφανόπουλων και έφερε το όνομα Καλόμερος, ο οποίος από το Αιάκειο της Κορσικής μετανάστευσε στην Τοσκάνη της Ιταλίας. Εκεί το όνομα Καλόμερος εξιταλίστηκε και έγινε Buona Parte (δηλαδή καλό μέρος). Απόγονος των Βοναπαρτών επέστρεψε από την Τοσκάνη στο Αιάκειο της Κορσικής και έγινε γενάρχης της οικογένειας των Βοναπάρτηδων της Κορσικής. Οι Στεφανόπουλοι-Κομνηνοί όταν μιλούν για τους Βοναπάρτες χρησιμοποιούν πάντοτε το ελληνικό τους επώνυμο και τους αποκαλούν Καλόμερος, Καλόμεροι ή Καλομεριάνους, ανάλογα με το αν μιλούν για τους Βοναπάρτες χρησιμοποιούν πάντοτε το ελληνικό τους επώνυμο. Η οικογένεια του Κάρολου Βοναπάρτη συνδεόταν με στενούς φιλικούς δεσμούς και με άλλες οικογένειες Μανιατών στο Αιάκειο.

Όταν ο Μέγας Ναπολέων, ορφανός, παιδί 15 ετών πρωτοπήγε στο Παρίσι για σπουδές, τον υποδέχτηκε και τον φιλοξένησε ο Δημήτριος Στεφανόπουλος-Κομνηνός, Αξιωματικός του Γαλλικού Στρατού και αδελφός της Πανώριας Στεφανοπούλου, επιστήθιος φίλος του Κάρολου Βοναπάρτη, πατέρα του Μεγάλου Ναπολέοντα. Ο εν λόγω Δημήτριος Στεφανόπουλος-Κομνηνός ήταν και ο κηδεμόνας του Μεγάλου Ναπολέοντα, όταν αυτός φοιτούσε στην στρατιωτική σχολή του Μπριέν λε Σατώ. Ο Ναπολέων επηρεασμένος από τους Μανιάτες της Κορσικής, όταν ζούσε ακόμη εκεί ως μικρό παιδί, στην πρώτη του πνευματική εργασία-πραγματεία που έγραψε, στη Στρατιωτική Σχολή που φοιτούσε αναφερόταν στην «στρατιωτική αγωγή των νέων Μανιατών».
Επίσης την ελληνική καταγωγή του Βοναπάρτη υποστηρίζει και ο Γάλλος καθηγητής και πρεσβευτής στο Μόναχο, ονόματι Χακίν, σε σχετική έρευνά του, την οποία είχε κάνει πριν από τη γαλλική επανάσταση, όταν η οικογένεια Βοναπάρτη ήταν ακόμη άσημη. Λέγεται μάλιστα ότι όταν κάποτε σκόπιμα λόγω της άσημης προέλευσης των Βοναπάρτηδων τέθηκε στον ίδιο το Ναπολέοντα το ερώτημα περί της καταγωγής του, εκείνος εύστοχα απάντησε «Η γενιά μου αρχίζει από μένα».
Αντιλαμβάνεται κανείς τι θα σήμαινε για την πορεία του στα γαλλικά πράγματα η τυχόν παραδοχή εκ μέρους του της ελληνικής καταγωγής του. Η παράδοση περί της ελληνικής καταγωγής του Μεγάλου Ναπολέοντα διαδόθηκε γρήγορα και στην Ελλάδα κατά τους προεπαναστατικούς χρόνους. Ήταν μάλιστα η παράδοση αυτή η αιτία οι σκλαβωμένοι Έλληνες να προσβλέπουν με πολλές ελπίδες στην βοήθεια εκ μέρους του Μεγάλου Ναπολέοντα, γιατί πίστευαν ότι η ελληνική καταγωγή του δεν θα τον άφηνε αδιάφορο και θα συνέδραμε τους Έλληνες στην απελευθέρωσή τους. Ο μεγάλος ευεργέτης Απόστολος Αρσάκης, ο Αδαμάντιος Κοραής και ο ποιητής Αλέξανδρος Σούτσος ήλπιζαν στη βοήθεια του Μεγάλου Ναπολέοντα λόγω και της ελληνικής καταγωγής του. Ο Αλέξανδρος Σούτσος μάλιστα αναφερόμενος στην ελληνική καταγωγή του Μεγάλου Ναπολέοντα στο ποίημα του με τον τίτλο «Περιπλανώμενος» περιέχει μεταξύ των άλλων και το εξής δίστιχο: «Διετήρη αίματός του εις τας φλέβας του ρανίδα / ο Κορσικανός ο έχων τον Ταΰγετον πατρίδα».
Το έτος 1797 ο Τζανήμπεης ή Τζανέτος Γρηγοράκης, μπέης τότε της Μάνης, απέστειλε επιστολή στον Μεγάλο Ναπολέοντα ζητώντας από αυτόν βοήθεια για την απελευθέρωση της Ελλάδας.
Ο Μέγας Ναπολέων, ανταποκρινόμενος στην έκκληση του Τζανήμπεη, απέστειλε στη Μάνη για διαπραγματεύσεις μαζί του τους Κορσικανούς Μανιάτες αδελφούς Δημήτριο και Νικόλαο Στεφανόπουλους μαζί με έναν Γάλλο πολίτη ονόματι Αρνώ και συγχρόνως του έστειλε επιστολή, το ακριβές περιεχόμενο της οποίας έχει επιλέξει ως εξής:
«Προς τον Αρχηγό του ελευθέρου λαού της Μάνης.
Πολίτα,
Έλαβαν εκ Τεργέστης την επιστολήν σας δι’ ης μοι εκφράζητε την επιθυμίαν σας να φανήτε ωφέλιμος στη Γαλλική Δημοκρατία δεχόμενοι εις τους λιμένας σας τα πλοία της. Πίστευα, ότι θέλετε τηρήσει την υπόσχεσίν σας με πίστην αρμόζουσαν εις τους απογόνους των Σπαρτιατών.

Σας συνιστώ τους κομιστάς της παρούσης οίτινες εισίν επίσης απόγονοι των Σπαρτιατών! Εάν δεν εξετέλεσαν μεγάλα πράγματα, αιτία εστίν, ότι δεν ευρέθησαν εις μεγάλους κύκλους.
Υγεία και αδελφότης ΒΟΝΑΠΑΡΤΗΣ»
Ο Ναπολέων το έτος 1801 έστειλε στον Τζανήμπεη στο Γύθειο ένα πλοίο (κορβέτα) φορτωμένο με πολεμοφόδια.
Στα χρόνια της παντοδυναμίας του ο Ναπολέων ενδιαφέρθηκε για τους Μανιάτες της Κορσικής, τους οποίους προστάτευε σε αντίθεση με τους Κορσικανούς στους οποίους φέρθηκε σκληρά.
Κατά την εκστρατεία του Μεγάλου Ναπολέοντα στην Αίγυπτο στην στρατιά του συμμετέχει και η ελληνική λεγεώνα, επικεφαλής της οποίας υπήρξε ο μετέπειτα εις Συνταγματάρχη του γαλλικού στρατού προαχθείς Νικόλαος Τσεσμελής ή Παπάζογλου. Τέλος χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι ο πρωτανηψιός του Μεγάλου Ναπολέοντα ονόματι Παύλος Βοναπάρτης, αξιωματικός του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, γιος του αδελφού του Λουκιανού, ήλθε εθελοντής στην ελληνική επανάσταση, όπου και πέθανε.
Και σήμερα οι Μανιάτες της Κορσικής ενάντια στο νόμο της πολιτιστικής αφομοίωσης διατηρούν έντονη τη συνείδηση της ελληνικής καταγωγής τους. Τα επώνυμα και τα κύρια ονόματά τους στην συντριπτική πλειοψηφία τους παραμένουν ελληνικά. Η λειτουργία στην εκκλησία τους στο Καργκέζε τελείται στην ελληνική γλώσσα, ενώ έκδηλη είναι η παρουσία του ελληνικού στοιχείου.

ΕΛΛΑΔΑ-ΠΕΡΙΚΛΗΣ-ΕΥΡΩΠΗ


Η Ελλάδα έχει διδάξει πολλά στην ανθρωπότητα και δεν πρέπει να την συσχετίζουμε μόνο με την κακή διαχείριση των δημοσιονομικών της, ανέφερε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της Πολωνίας κατά το εξάμηνο της προεδρίας της στην ΕΕ.

Δεν πρέπει να συνδέεται μόνο με την κακή διαχείριση των δημοσιονομικών της, διότι μας έχει διδάξει πράγματα- αν δεν υπήρχε ο Περικλής, που πρώτος μίλησε για την ανάγκη της αλληλεγγύης, πιθανά εμείς να μην είμαστε εδώ σήμερα, σημείωσε ο κ. Τουσκ.

Πολλές φορές συζητάμε για την Ελλάδα και για πολλούς στην Ευρώπη η Ελλάδα συνδέεται μόνο με την κακή διαχείριση των δημοσιονομικών της, σημείωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός, τονίζοντας όμως ότι στην περίπτωση της Ελλάδας δεν πρέπει να αναζητούμε αποδιοπομπαίους τράγους.

Η Ελλάδα έχει διδάξει πολλά πράγματα στην Ευρώπη και για μένα η Ελλάδα είναι ο Περικλής, που πρώτος δίδαξε την ανάγκη της αλληλεγγύης για την επίλυση προβλημάτων, κατέληξε ο κ. Τουσκ.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της χώρας του στην προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, ο Πολωνός πρωθυπουργός τις συνόψισε στο τρίπτυχο ασφάλεια-αλληλεγγύη- ευημερία, διευκρινίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερο βάρος, στη διασφάλιση της ασφάλειας των Ευρωπαίων πολιτών, με έλεγχο των εξωτερικών της συνόρων, αλλά και με σεβασμό στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.